Deze columns gaan niet per definitie over mediation, maar zijn meer bedoeld om discussies los te krijgen. Discussie = communicatie en door te communiceren lossen we heel veel conflicten op.  

Energiebelasting?
Die ziet u nooit meer terug

14 maart - Wat een goed nieuws! Premier Rutte deelt mede dat de energiebelasting voor de consument omlaag gaat en de energierekening lager uitvalt.
Iedereen blij! Maar als er verder doorgevraagd wordt, komt minster Wiebes al snel met de mededeling dat het dit jaar niet meer gaat gebeuren. Misschien in 2020. En de reden volgens hem: de belastingdienst kan het niet geregeld krijgen. Dit kunt u gewoon vertalen naar: binnen is binnen en we willen niet terug betalen en dit jaar met een gat in de begroting te maken krijgen.
In 2020 bent u helemaal gewens aan een hogere energierekening. Ik voorspel u dat de doorgevoerde verhoging er nooit meer helemaal af zal gaan. In 2020 wordt de energiebelasting hoogstend een beetje gematigd en betalen we allemaal minder. Zo heeft de overheid twee keer goed nieuws te vertellen.

Oostvaardersplas

15 - maart - Het voorjaar is in aantocht. Het is verdacht stil geweest in natuurgebied de Oostvaardersplassen.

Werden we vorige winter nog opgeschrikt door beelden van verhongerde paarden, herten en andere grote grazers, deze winter is het doodstil (sorry, verkeerde woordkeus...).
Dat kan zijn omdat het niet koud geweest is en alle beestjes van groot tot klein de winter overleefd hebben. Of hebben de jagers die er flink op los mochten knallen hun werk zo goed gedaan dat er voor de overlevers volop eten is. Het kan ook zijn dat de wolf inmiddels binnen getrokken is en zijn buikje rond eet. Feit is dat als er geen kadavers of kreupele herten te zien zijn, de Oostvaardersplassen blijkbaar niet nieuwswaardig zijn.

Brexit kolder

16 - maart - Hoe de Engelsen rollebollend over straat rondom de Brexit zorgt voor leuke televisie, maar is eigenlijk ook heel verbazingwekken. Je zou zeggen, schakel een goede mediator in en je komt er in goed overleg uit met elkaar. Dat verwacht je zeker van Britten. Die hebben mediation zo ongeveer uitgevonden en zijn er al veel verder mee dan Nederland.

Zo is er per 6 april 2011 in Engeland en Wales een mediationverplichting van kracht. Wie wil scheiden moet dan verplicht naar een mediator voordat zij kunnen worden toegelaten tot de rechter. Met dit plan hoopt de regering de werkdruk voor de rechtbank te doen afnemen en de kosten voor de betrokken partijen te verlagen.

In Nederland geldt nog geen mediationverplichting. Wel zijn de ouders van kinderen die willen scheiden verplicht om samen een ouderschapsplan op te (laten) stellen, waarin zij regelen op welke wijze zij het ouderschap na de echtscheiding willen voortzetten. Zonder een ouderschapsplan kunnen de partijen in beginsel niet worden toegelaten tot de rechter.

Het grootste reuzenrad staat nu nog in Europa, straks in Engeland, maar nog steeds in Londen

Brexit Soap

20 januari 2019 - Heeft u er ook zo genoeg van? Overal gaat het over de Brexit. Een hopeloze vertoning. Het grote Britse rijk vertoont het gedrag van een kleine kleuter. Maar ook Europa heeft haar zaakjes niet op orde. De paniek is groot. Eén van haar leden heeft opgezegd. Maar in de arrogantie van de (groot)macht is vergeten na te denken over de fianciele consequenties en praktische problemen van een opzegging door één van de leden. Laat staan dat er duidelijke afspraken of regels zijn. De opzegging is daarom niet meteen geaccepteerd en doorgevoerd. Inmiddels ruim twee jaar ellende! Om tijd te rekken en onzalige financiele consequnties vooruit te schuiven, is tegen Engeland gezegd: kom zelf maar met een voorstel tot afwikkeling.... Daar kunnen we nog heel lang op wachten!
Hopelijk heeft Europa zijn lesje geleerd. Want of Great Britain nu wel of niet in de EU blijft, er komt op lange of korte termijn gegarandeerd een volgende discident

Duurzame elite...

1 febrauari 2019 - Duurzaamheid begint een speeltje van de elite te worden. Zonnepanelen, warmtepompen, issoleren, electrisch rijden..... Het klinkt allemaal mooi en waarschijnlijk zou u er ook graag mee aan de slag gaan. Feit is echter dat bij veel mensen de wil er is, maar het geld niet. Heel fijn als je dan een overheid hebt die je bestraft door de energiebelasting fors te verhogen. Een makkelijke maatregel die je op kunt leggen zonder teveel grote lobby partijen tegen de haren in te strijken. Iets moeilijkere maatregelen stranden om die reden vaak wel. herinnert u zich nog de pogingen om een flinke vliegtax in te voeren? Die ging grotendeels niet door. Daarom kunnen we nog steeds voor een paar tientjes naar Barcelona vliegen met uitstoting van een hele berg CO2. Deze elite uitstapjes komen niet in gevaar, terwijl er niemand onder zou lijden als deze niet noodzakelijke tripjes een stuk duuder zouden worden. Je kunt namelijk heel makkelijk zeggen: nou, dan ga ik maar een keertje niet! Veel moeilijker is het om je eigen gaskraan dicht te draaien....

Hallo dierenmediator...

Dierenmediator

5 oktober 2018 - Het was gisteren dierendag. Je dient dan extra lief te zijn voor je huisdieren. Nu heb ik al tijden een conflict met mijn hond Sjappie. We hebben een stevig meningsverschil over de eetbaarheid van ons meubilair. Sjappie is het er niet mee eens dat ik vind dat hij niet zomaar een hapje uit de bank kan nemen. Als ik er met hem over wil praten dat laat hij alleen zijn tanden zien en hoor ik wat gegrom. Omdat het dierendag was, heb ik het anders aangepakt en heb ik hem voorgesteld naar de dierenmediator te gaan. Inmiddels hebben we een gesprek gehad en heeft ook Sjappie zijn poot onder een convenant gezet. De rust in huis is terug en Sjappie en ik zijn weer helemaal on speaking terms! Echt een uitkomst de dierenmediator.
naschrift:
de dierenmediator is er na dierendag weer mee gestopt.

Meer koopkracht? Ik heb er nog geen vertrouwen in...

Koopkracht gezocht

6 oktober 2018 - De miljoenennota is in september gepresenteerd. Zoals altijd bezigen politici dan heel veel de term 'koopkracht'. Ze proberen u en ik duidelijk te maken dat we er lekker op vooruit gaan: de koopkracht stijgt! Hoe die rekensom gemaakt wordt is voor mij een volslagen raadsel. De energierekening gaat vors omhoog (extra energiebelasting), de ziektenkostenpolis wordt flink duurder, de brandstofkosten voor de auto nemen fors toe en last but not least gaan heel veel boodschappen minimaal 3% duurder worden (BTW van 6 naar 9%). Ik heb niet iets kunnen ontdekken dat goekoper wordt? Als de koopkracht stijgt, moet dat dus helemaal komen uit verlaging van belasting op arbeid. In januari zou dan het netto bedrag op de loonstrook fors hoger dienen te zijn. Waarom heb ik daar helemaal geen vertrouwen in?

Posteloos

6 oktober 2018 - De tijd dat de post dagelijks in de brievenbus viel, bezorgd door een postbode in een keurig postbodepak inclusief pet en rode tassen op zijn fiets, ligt achter ons. Langzaam worden we 'posteloos'. De afnemende hoeveelheid post wordt nu bezorgd door iedereen die tijd heeft en beschikt over een vervoermiddel. Er is bij mij al post gearriveerd via iemand op een skelter (leeftijd onbekend) en iemand die zich voortbewoog met behulp van een rollator.
Ik juich het allemaal toe, want ik ben al lang blij dat de post aankomt. Er op gaan zitten wachten heeft overigens geen zin meer. Bezorgtijden zijn onvoorspelbaar. Laatst lag ik in bed en dacht ik dat er ingebroken werd. Dat bleek een bezorger te zijn die ruzie had met de klep van onze brievenbus.
De post en daarmee de postbode sterft uit. Over een paar jaar is het alleen nog een mooi plaatje in de geschiedenisboeken en de jeugd praat niet meer over post, maar over mail. Welkom in het posteloostijdperk.

De Kamer van Koophandel verkoopt de gegevens die u verplicht moet aanleveren...

Bedankt voor uw gegevens

19 maart 2018 - Een bedrijf/ondernemer is verplicht zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Best logisch want zo kunnen anderen die zaken met het bedrijf willen doen, makkelijk wat gegevens controleren/opvragen.
Op het moment dat je een bedrijf inschrijft betaal je 50 euro aan de KvK. Vooruit, dat valt best mee, want er komt sinds 2013 geen jaarlijkse factuur meer.
Wat er niet bij verteld wordt tijdens het afrekenen, is dat uw gegevens de KvK veel geld gaat opleveren. Zodra u de KvK verlaat worden uw gegevens te koop aangeboden aan iedereen die daar om vraagt. De verkoop van gegevens levert de KvK miljoenen per jaar op. Hoezo 'wet op de privacy'???
De inschrijving bij de KvK levert u behalve een KvK-nummer vooral veel reclamepost, mails, colportage en bedeltelefoontjes op.

Meer Koning voor minder

26 april 2018 - Morgen is het weer Koningsdag. Heel Nederland gaat uit z'n bol. Voor een feestje zijn we altijd in.
Zeker als het goedkoop of allerliefst gratis is. Wat daar zijn wij Hollanders goed in: zeuren over kosten.
Zo maken politici die verder niet veel inhoudelijks te vertellen hebben en normaal achteloos ons belastinggeld over de balk smijten, zich eenmaal per jaar druk over de kosten van het Koningshuis. Makkelijk scoren, want natuurlijk kost het best wel wat.
Maar, beste mensen, kijk ook eens naar wat het oplevert! De Koning is een graag geziene gast in het buitenland en zorgt voor goede pr voor Nederland. Als aanvoerder van handelsmissies en diverse nevenfuncties, brengt hij geld in het laatje!
Tot slot is het Koningshuis stabiel en gedragen de 'leden' zich over het algemeen wijs. Dat kun je niet van alle ministers en staatsscretaressen zeggen!
Willem-Alexander van Oranje Nassau, voor morgen vast van harte gefeliciteerd met uw moeder!

Wie is er schuldig? Ik wacht het onderzoek af....


Met een onderzoek los je alles op...

16 mei 2018 - Als er ernstige dingen in de wereld gebeuren dan vind ik het altijd opmerkelijk dat onze ministers zich maar moeilijk durven uit te spreken over de 'schuldvraag'. Zo horen we niet snel echte harde woorden gericht aan de adressen van Poetin, Erdogan of Trump. Maar ook als er in Israel of elders vreselijke dingen gebeuren, hoor ik onze minister(s) de standaard zin uitspreken: "dit moet eerst grondig onderzocht worden" en "ik wacht het onderzoek af". Vervolgens hoor je nooit meer iets over welk onderzoek dan ook en komen de minsiter en de regering mooi weg zonder een echt standpunt in te hoeven nemen.
Ik onderzoek nog of ik dit verstandig, laf of 'lekker makkelijk' vind.

Bank gaat praten

4 december 2017 - Goed nieuws! De Volksbank, moeder van ondermeer SNS Bank en ASN gooit de incassobureaus er uit en gaat voortaan zelf met de klant praten. Dit om de vertrouwensbasis tussen bank en client te versterken.
Dat ze nu pas het licht zien is vreemd omdat de dossiers die gedeponeerd werden bij incassobureaus meer ellende dan geld opleverden. Want hoe pluk je een kale kip? Mensen die hun leningen of hypotheken niet meer betalen, zitten meestal volledig aan de grond en hebben negens een potje geld staan om nadat het incassobureau aanbelt opeens wel te kunnen betalen. Het gaat meestal niet om 'niet willen', maar om 'niet kunnen' betalen.
De Volksbank wil nu meer in direct overleg met de client tot oplossingen komen. Bijvoorbeeld door budgetcoaching in te zetten.
Nu er één bankschaap over de balie is, hoop ik dat er snel meer volgen.
(bron: het Financieele Dagblad)

ssst...provisie

Hopelijk heeft u het goede verzkeringsadvies gekregen...



18 december 2017 - Tussenpersonen mogen geen provisie meer vragen voor complexe adviesprodukten  zoals hypotheken en levensverzekeringen.
Wat veel mensen niet weten dat ze bij hun tussenpersoon wel provisie betalen op hun schadeverzekeringen. Gemiddeld ontvangt een adviseur zo'n twintig euro per honderd euro die u aan premie betaald. En dat niet eenmalig, maar net zo lang als de verzekering loopt.
Uw geheel terechte vraag zou dus kunnen zijn: hoe onafhankelijk is het advies dat ik krijg als ik een verzkering voor mijn auto afsluit? 

Autostop

19 oktober 2017 - Verbazingwekkend dat er nog zoveel nieuwe 'ouderwetse'  auto's verkocht worden. Vierwielers die nog op benzine of diesel rijden. Dat u dat nog durft? Als je alles leest over de plannen in Europa dan kunt u heel binnenkort met uw dieseltje al niet meer naar Frankrijk. Het moet binnen afzienbare tijd allemaal electrisch. Zelfs meneer Shell inveteert daar nu volop in en heeft al een paar bedrijfjes opgekocht die netwerken van laadpalen bezitten.
Dus nu een nieuwe auto op bezine of diesel kopen van 40.000 euro is gewaagd. Om te beginnen zal de inruilwaarde veel sneller gaan dalen. Dieselende automobilisten worden in rode en groene gemeentes nu al met de nek aangekeken.
Mijn oplossing is simpel en efficient. De verkoop van nieuwe auto's op benzine en diesel gewoon verbieden. Een tijdelijke 'autostop'. Er is genoeg aanbod in gebruikt dat best nog een jaartje of tien mee kan. Mijn vorige auto was 17 jaar oud en deze ook al weer 11.
Het zal een utopie blijven, want er is geen politicus dapper genoeg om het tegen de machtige autolobbie op te nemen.
Wat ik u wel meegeef: ook u gaat straks aan de stekker en uw oude automobiel naar de schroot. 

Spaanse furie

20 oktober 2017 - De Spanjaarden en Catalanen hebben een conflictje met elkaar. Een prachtig voorbeeld van hoe niet-cummuniceren tot grote rampen kan leiden.
Het conflict tussen de centrale overheid in Madrid en de regionale autonome overheid in Barcelona zou bij uitek geschikt zijn voor de inzet van een mediator/bemiddelaar.
De oorzaak is vooral dat beide partijen niet elkaar willen luisteren en volkomen langs elkaar heen communiceren. Daarbij hebben ze allebei hun stellingen betrokken en zijn niet meer van plan daar vanaf te komen. Enige ruimte wil men elkaar niet meer gunnen. Een conflict loopt dan vanzelf uit in een harde confrontatie waarbij minimaal één van beide partijen als verliezer uit de strijd komt. Beide partijen houden er dan soiweso een vieze bijsmaak aan over.
Arrogantie, macht, gezichtsverlies... het zijn allemaal factoren die meespelen. Want op de keeper beschouwd snapt iedereen dat Catalonie nooit een zelfstandig land kan zijn. Dat begrijpen ze daar zelf ook wel. De Spaanse overheid heeft de Catalanen echter tot op het bot gekrenkt. Daardoor worden de Catalanen niet meer gedreven door reele feiten, maar door emotie. Liever arm en failliet dan toegeven.
Andersom heeft de Spaanse overheid zich zo belachelijk gemaakt met het geweldadige optreden van de politie om het refendum te voorkomen dat ze om niet helemaal op hun gezicht te gaan niets meer tolereren en niet eens willen praten. Blijkbaar waren ze in Madrid heel bang voor de impact van een referendum waarbij iedereen had kunnen gaan stemmen. Anders hadden ze achteraf gewoon kunnen zeggen: leuk dat we dit nu weten, maar rechtsgeldig was het niet.
Het is nu in spanning afwachten wie het aandurft om een handreiking te doen. Een hele goede bemiddelaar kan er misschien voor zorgen dat beide partijen zonder al te veel gezichtsverlies toch nog tot elkaar komen. Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus.

Hoe is het mogelijk?

23 oktober 2017 - Directeur-generaal Tedros Adhanom vond het een goed idee om de zeer omstreden Robert Mugabe, presitent-dictator van Zimbabwe te benoemen tot ambassadeur bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Iedereen kent Mugabe en snapt dat het geen goed idee is. De benoeming zegt dan ook meer over mister Tedros. Wie is dat eigenlijk? En wat doet zo iemand op een zo belangrijke functie? Persoonlijk heb ik absoluut geen vertrouwen meer in die man. Bovendien een man die waarschijnlijk heel veel geld verdeeld waarvan het de bedoeling is dat het bijdraagt aan een betere gezondheidstoestand in de wereld.
Deze meneer heeft, dankzij een stortvloed van kritiek, de benoeming van Mugabe terug gedraaid. Het wachten is nu totdat hij zelf -al dan niet gedwongen- zijn biezen pakt. De wereld ziet er dan weer een stukje gezonder uit!  

Rutte III

17 oktober 2017 - Hoera, eindelijk, na heel lang konkelen achter gesloten deuren, krijgen we een nieuwe regering. Staat heel Nederalnd te juichen? Nee, iedereen is al lang weer uitgekeken op de politiek. Maanden geleden ging ik naar de stembus en maakte met een ouderwets potlood een vakje op een immens stemformulier rood. 
Mijn stem ging naar de partij die in zijn verkiezingsprogramma van alls aan mij beloofde. Daarbij werd waarschijnlijk al ingecalculeerd dat ik al die beloftes wel weer vergeten zou zijn tegen de tijd dat deze partij aan regeren zou toekomen. En ja hoor... niemand maakt zich  meer druk over alles waar het in de verkiezingsstrijd over ging. 
En daarom hebben we nu het 'van alles en nog wat of helemaal niets kabinet' bestaande uit vier partijen die normaal gesproken het over heel weinig zaken eens zijn. Het is een regering geworden waar niemand meteen kwaad op wordt, maar ook niemand echt blij van wordt. Of anders gezegd: de armen blijven arm en de rijken blijven rijk in de komende kabinetsperiode. Her en der wordt een klein hapje uitgedeeld om dat vervolgens via de achterdeur weer snel terug te pakken.
De belastingdruk zou minder worden? Vast wel. Ondertussen gaat de belasting op energie flink omhoog onder het mom dat dat een milieumaatregel is. Ook de BTW op eerste levensbehoeften gaat met 3% omhoog. Tel uit uw winst bij de kassa!
Eén ding is zeker: over maximaal vier jaar mag u de eindafrekening opmaken en wederom een vakje rood kleuren.